Mé názory jsou již téměř 15 let stejné

Ekonom č.4 / 2004

V článku "Smrtonosné pasti" jsem pasl mimo jiné " Pro uloupení hesla se dobře hodí malý program, který snímá klávesnici /keylogger/. Zapisuje stisknuté klávesy a následně je předá svému pánovi. Můžete si počítač chránit způsoby, které jsme popsali, ale stále je třeba počítat s tím, že se objeví nějaký nový způsob, jak se dálkově přes internet do počítačů dostat. To již není úkol pro běžné uživatele, ale pro informatiky a projektanty služeb, ve kterých se hesla a digitální certifikáty používají."

Bankovnictví č.11/ 2006

V čísle 11 časopisu Bankovnictví jsem napsal "Informace o stále nově objevovaných chybách v počítačových programech , nových škodlivých programech a případy vykradených účtů názorně ukázaly, že běžní klienti se mohou stát obětí, i když mají počítač zabezpečený na průměrně dobré úrovni. Tuto skutečnost je třeba přijmout a hledat řešení v dalších oblastech spojených s provozem internetového bankovnictví, ale i jiných služeb založených na moderních technologiích.

ComputerWorld č.10/2013

V ComputerWorldu jsem napsal "Ještě nedávno jsem slyšel od jednoho konzultanta názor "Uživatel si má ohlídat svůj počítač a je za to odpovědný" Již před deseti lety jsem však tvrdil, že je to nesmysl a proti profesionálnímu útoku se uživatel ani firma neubrání."

ComputerWorld č.4/2014

V ComputerWorldu jsem napsal "Přestože se během posledních let rozšířil internet, přišlo několik verzí operačních systémů, vznikly a bouřlivě se rozšířily tablety a chytré telefony, tak problémy zůstaly skoro stejné. Uživatelé prý bez rozmyslu klikají na cokoliv na www stránkách, do počítače si prý nainstalují cokoliv co stáhnou, a nedokáží zabezpečit své počítače. Takový názor je velmi jednoduchý, chci říci laciný. Když něco nejsme schopni vyřešit nebo se nám do toho nechce, tak problém přeneseme na toho posledního v řadě.