Komentáře pro rozhlasové a televizní stanice

Dnes odpoledne jsem komentoval pro ČT24 bezpečnost internetového bankovnictví

>víc zde<  Komentář začíná na videu od 11. minuty. V komentáři jsem vysvětloval, že problém trvá již víc jak 13 let a banky se stále vymlouvají na uživatele.

Koalice ve sněmovně po mnohaměsíčních jednáních prosadila zákon o elektronické evidenci tržeb. Od normy si slibuje zamezení daňovým únikům, pravicová opozice v čele s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) ale o EET mluví jako o riskantním balkánském experimentu. Předseda TOP 09 upozorňuje, že vláda není schopna ochránit citlivá data, čímž naráží i na informace o vyjednávání o unesených Češích. Podle Ivana Pilného (ANO) ale v případě EET o citlivá data nejde.

Mezery v zabezpečení freemailů se dostávají na světlo pravidelně. Naposledy vzbudilo pozornost vykradení schránky předsedy české vlády. Míra zabezpečení účtů u jednotlivých poskytovatelů se přitom liší. Pokusy hackerů i některých novinářů v minulosti prokázaly, že lze proniknout i do těch, které jsou považovány za lépe zabezpečené. K těm přitom nejoblíbenější české freemaily – včetně toho, který používá premiér – nepatří.